Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Σημεία Ανάγνωσης"

 

Το σχολείο μας, μετά από επιθυμία και συναίνεση μιας ομάδας μαθητών και μαθητριών των τάξεων Δ ΄, Έ και Σ΄Τ, υλοποιήσαμε από 2 Μαϊου έως 12 Μαϊου 2017 το δημιουργικό εργαστήριο «Σημεία Ανάγνωσης» σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πολύτιμοι συμπαραστάτες υπήρξαν οι υπεύθυνοι της νέας Παιδικής και Νεανικής Βιβλιοθήκης Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, η οποία ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις 3 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα οργανώθηκε γύρω από έξι ενότητες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις όψεις της ανάγνωσης ως εμπειρίας και περιεχομένου. Τα παιδιά, μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς, ?περιηγήθηκαν? στα πρόσωπα (Ποιος) των βιβλίων και της ανάγνωσης (χαρακτήρες, ήρωες, συγγραφείς, ανθρώπους τους οποίους έχουμε συνδυάσει με την ανάγνωση), στους χώρους και τόπους (Πού) των αναγνώσεων (αγαπημένα σημεία διαβάσματος, κρυψώνες, λογοτεχνικές περιγραφές τόπων, τόποι όπου ταξιδεύουμε διαβάζοντας), καθώς και στο Πότε (το χρόνο των βιβλίων και της ανάγνωσης, το χρόνο των ιστοριών, τα χρονικά σημεία που σηματοδοτούν μια αφετηρία ή ένα πέρασμα από τα προσωπικά μας αναγνώσματα, το χρόνο που ζει μέσα μας ένα βιβλίο). Ακόμη, είδαμε τους τρόπους (Πώς) με τους οποίους διαβάζουμε (τον τρόπο που κάθε βιβλίο μας υποβάλλει να διαβαστεί αλλά κι εμείς οι ίδιοι υιοθετούμε με το χρόνο), τους λόγους (Γιατί) για τους οποίους διαβάζουμε (να λύσουμε προβλήματα, να ταυτιστούμε με ήρωες, να αποδράσουμε, να μορφωθούμε, τα γιατί που οι ήρωες ψάχνουν). Το Τι της ανάγνωσης, τέλος, περιελάμβανε τα υλικά και άυλα αντικείμενα του κόσμου των βιβλίων, λέξεις και αναμνήσεις από τις αναγνώσεις μας.

Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν μοιράστηκαν απόψεις και εμπειρίες από τις δικές τους αναγνώσεις, προβληματίστηκαν επάνω στα «σημεία ανάγνωσης» των αποσπασμάτων που τους δόθηκαν για επεξεργασία, αποτύπωσαν εικόνες και συναισθήματα. Αρχικά υπήρξε ξάφνιασμα, μιας και τα παιδιά δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με κάτι ανάλογο. Ωστόσο, φάνηκε ότι το ευχαριστήθηκαν μαζί μας, δίνοντας προτάσεις για καινούριες δράσεις σε σχέση με το βιβλίο και την ανάγνωση την επόμενη σχολική χρονιά. Δεσμευτήκαμε να το επαναλάβουμε. Ακόμη παροτρύναμε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δημιουργικές δράσεις  της τοπικής βιβλιοθήκης, με την ελπίδα ότι αυτό θα αποτελέσει την αρχή μιας πιο βιωματικής σχέσης με το βιβλίο.

 Σας ευχαριστούμε!

 Καλό καλοκαίρι και ευχάριστες αναγνώσεις σε μικρούς και μεγάλους!

2011. Created by Δαλαμάγγας Νίκος
By: Fresh Joomla templates