Για μια σταγόνα Ιστορίας...

 

 Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Η ΣΤ τάξη του σχολείου μας(με την Κα Δρίτσα Μ. και Κα Αρβανιτόγιαννη Μ.) ενώθηκε με την ΣΤ τάξη του Δημ. Σχολ .Αγίου (με την Κα Δημουλά Α.) μια που από κοινού θελήσαμε να συνδυάσουμε την ύλη της Ιστορίας που διδασκόμαστε στη φετινή μας τάξη, με μια επίσκεψη σε ένα μουσείο.

 

Και τι καλύτερο από μια περιήγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο;


Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Τα εκθέματά του καλύπτουν την περίοδο από την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Έξω από το μουσείο μας καλωσόρισε το φημισμένο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Μια πρώτη στάση για να πούμε λίγα λόγια για αυτήν την ηγετική μορφή του Αγώνα και να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το «τι δείχνει ο Κολοκοτρώνης».
Η δεύτερη στάση ήταν η αίθουσα της Βουλής, ο ιστορικός αυτός χώρος με την έντονη ενέργεια και επιβλητικότητα του.
Στη συνέχεια στις αίθουσες του μουσείου με την βοήθεια της ΕΞΑΙΡΕΤΗΣ Ξεναγού Κας Ρεγγίνας Κατσιμάρδου επιλέξαμε εκθέματα που ήταν κοντά στις γνώσεις και στα ενδιαφέροντα μας. Αρχικά, μείναμε στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον τεράστιο πίνακα «Η Σφαγή της Χίου», πιστό αντίγραφο του αριστουργήματος του Ντελακρουά και στις πανοπλίες από την Ενετική περίοδο.
Μελετήσαμε τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, τις σημαίες και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των φιλικών, τη σφαίρα που σκότωσε τον Μάρκο Μπότσαρη, υποκλιθήκαμε μπροστά στην καρδιά του Κανάρη ,την αναπαράσταση του πυρπολισμού τούρκικων πλοίων, ακρόπρωρα πολεμικών πλοίων, την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη, το κρεβάτι που πάνω του πέθανε ο Λόρδος Βύρων. Κάθε στάση μας και μια σταγόνα ιστορίας και μια στιγμή μνήμης.. Νιώθαμε ενθουσιασμένοι που βλέπαμε από κοντά όπλα, σημαίες, φορεσιές, έπιπλα ανθρώπων που τους γνωρίζαμε από την Ιστορία.

Δώσαμε ραντεβού ξανά γιατί μια φορά δεν είναι αρκετή για να μελετήσουμε και να εκτιμήσουμε όλους τους θησαυρούς που κλείνει μέσα του το Ιστορικό Μουσείο με την ελπίδα να μας ξαναπεριμένει η θαυμάσια Κα Ρ.Κατιμάρδου

Η υπέροχη εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στα σημαντικότερα αρχαιολογικά σημεία της Αθήνας με το μικρό χαρακτηριστικό Harrytrαin .

2011. Created by Δαλαμάγγας Νίκος
By: Fresh Joomla templates